Deşi internetul a devenit foarte popular, şi prin urmare posturile de radio online au dobândit foarte mulţi ascultători, radioul terestru este încă în viaţă şi are un statut puternic. Multă lume preferă să asculte radioul AM/FM în maşină, fiind oarecum mai accesibil, deoarece nu necesită o conexiune la internet, sau abonamente şi aplicaţii specifice.

Mediul online căştigă noi ascultători

Deşi afacerea radioului nu atrage noi ascultători la acelaşi nivel ca în trecut, industria este încă în stare bună. Totuşi prognoza pentru viitor nu arată foarte bine. Aplicaţiile de streaming online nu reprezintă un pericol major pentru posturile de radio în prezent, însă aceste radiouri online tind să atragă foarte mulţi tineri. Acest lucru înseamnă că, dacă lucrurile vor evolua în acest fel, generaţiile următoare vor asculta radio din ce în ce mai puţin.

În Statele Unite, fondurile de publicitate pentru radioul terestru au scăzut de-a lungul anilor. În 2006, bugetul era de peste 20 de miliarde de dolari, în timp ce în 2017 acest număr a scăzut la 17.6. Deşi acesta este în continuare un număr impresionant, această scădere arătă un trend care se formează, şi anume faptul că publicul, în consecinţă şi agenţiile de publicitate, se îndepărtează treptat de radio.

Industria este încă stabilă

În Statele Unite, radioul are o acoperire de aproximative 93%, deci lucrurile stau foarte bine pentru această industrie. În plus, predicţiile spun că această acoperire nu va scădea sub 80% în următorii 5 ani. Deocamdată, radioul terestru este relativ stabil, dar această prognoză indică faptul că lucrurile vor degenera de-a lungul viitoarelor decenii. Deşi mediul nu este încă pe moarte, serviciile online tind să acapareze cât mai mulţi ascultători care aleg radioul online în detrimentul celui terestru.

Totuşi, unele companii văd o creştere relativ stabilă de-a lungul anilor, ceea ce indică faptul că radioul nu va dispărea prea curând. În plus, posturile tind să se adapteze gusturilor noilor generaţii, cu intenţia de a dobândi noi ascultători. Radioul e pregătit să înfrunte provocările viitoare, şi deşi lucrurile nu arată tocmai perfect, industria nu o să dispară prea curând.

Prognoze negative

Un studiu publicat în 2017 arată că în anul 2020, 75% dintre maşinile noi fabricate vor fi conectate la serviciile online. Asta înseamnă că ascultătorilor la va fi mult mai uşor să asculte postul favorit online, deci radioul terestru nu mai avea acest monopol asupra autoturismelor. Deşi multe posturi de radio sunt în continuare populare, dacă ascultătorul e liber să aleagă între posturi terestre şi posturi online atunci e uşor de presupus că posturile online vor câştiga – în mare parte datorită faptului că serviciile online oferă o mai mare varietate.

Mai mult, în Statele Unite, posturile de radio nu sunt obligate să plătească taxe specifice pentru a difuza melodiile unui anumit artist. În schimb, serviciile online sunt nevoite să plătească aceste „royalties”. Acest fapt ne face să credem că serviciile online vor fi pe placul caselor de discuri, şi că aceste firme vor fi de partea mediului online, vrând să scoată un profit din difuzarea melodiilor.