Multă lume ascultă radio în mașină atunci când dorește să audă știrile sau să audă muzică pe drum. Din păcate, lista posturilor de radio e relativ mică, deci ascultătorii trebuie să se limiteze la ce le este oferit. Aici își face apariția radioul online. Radioul pe internet a devenit foarte popular la mijlocul anilor 2000, şi continuă să crească în popularitate. Acest fapt poate părea puțin ciudat, având în vedere că internetul oferă userilor libertatea să aleagă ce vor să asculte, deci nu ar avea nevoie de posturi de radio. În schimb, există multe avantaje când vine vorba de radioul online.
Diversitate
Când discutăm despre radioul tradițional, numărul de posturi este mic. Majoritatea posturi cu muzică populară la acel moment și câteva despre știri. În schimb, dacă cineva dorește să asculte muzică jazz, acid-folk, indie rock, sau oricare gen de muzică care este mai puțin mainstream atunci nu va găsi un post de radio potrivit. Mediul online e plin de posturi de radio de nișă, deci un ascultător cu gusturi mai excentrice va găsi cu ușurință un post care să-i fie pe plac.
Noi artiști
Posturile de radio terestre tind să ruleze melodii care sunt foarte populare şi, în general, au un număr limitat de melodii pe care le vor difuza. Chiar dacă melodiile sunt pe placul ascultătorului, acesta poate deveni plictisit şi nu va dori să audă aceleași melodii difuzate de 10 ori pe zi. În schimb, în mediul online lucrurile stau diferit. Anumite posturi online tind să difuzeze melodii lansate de artiști noi (deci mai puțin cunoscuți), oferind șansa ascultătorului să descopere noi trupe
pentru a-şi extinde gusturile. Mai mult, dacă ascultătorul preferă un anumit gen de muzică, atunci e posibil să descopere artiști din acea sferă – artiști pe care nu i-ar fi auzit niciodată difuzați la posturile terestre.
Acces mai simplu
Unele posturi de radio nu sunt disponibile în anumite zone. Mai mult, semnalul poate fi unul relativ slab, deci toată experiența ar fi ruinată. În schimb, posturile de radio online pot fi accesate de oriunde, atât timp cât ascultătorul are o conexiune stabilă la internet. Posturile pot fi ascultat de pe PC direct din browser, sau prin aplicații specifice pentru telefon sau tabletă. Atât timp cât ascultătorul e conectat la internet atunci va putea asculta postul de radio favorit fără să-şi facă probleme în legătură cu semnalul sau cu zona de acoperire.
Gratuitate
Evident, ascultătorul nu plătește să asculte posturile de radio terestre, în schimb posturile online sunt la fel de gratuite şi oferă mai multă varietate. Există anumite variante premium când vine vorba de radiouri online, dar, în general, ascultătorului îi va fi foarte ușor să găsească un post gratuit care îi este pe plac.
Dezavantaje?
Singura problemă relativ majoră în legătură cu posturile de radio online este faptul că acestea consumă internet. Multă lume trebuie să se limiteze la X GB în fiecare lună, deci dacă nu au suficient internet nu vor mai putea asculta muzică online. În schimb, ascultătorii sunt liberi să-şi aleagă aplicaţii care consumă mai puține date.