În timp ce radioul tradițional are o istorie care datează tocmai din secolul 19 iar radioul online şi-a făcut apariția în 1993, radioul prin satelit a apărut abia la sfârșitul secolului 20, în 1999. Mai mult, radioul prin satelit a apărut în statele unite în 2001, fiind întâi folosit în Africa şi în Orientul Mijlociu cu doi ani în urmă. Posturile de radio prin satelit au devenit populare deoarece au capacitatea de a difuza sunet la o calitate înaltă, fără interferențe statice, şi la o distanţă mare. Radioul prin satelit poate să acopere o arie de peste 35 de mii de kilometrii.
Cum funcționează radioul prin satelit?
Fiecare companie difuzează posturi de radio în mod diferit. Spre exemplu, compania SiriusXM (una dintre cele mai mari în Statele Unite) are doi sateliți care orbitează deasupra continentului nord American. Sediul companiei din Washington, DC transmite semnalul către satelit, semnalul apoi fiind transmis către toate radiourile din mașinile sau din locuințele ascultătorilor. Receptorul (adică aparatul de radio) folosește o antenă pentru a primi acel semnal, şi îl transformă, permițând astfel ascultarea diverselor posturi de radio. Aparatul de radio primește şi informații suplimentare precum numele melodiilor care sunt difuzate sau numele emisiunilor, acestea fiind astfel afișate pe ecranul aparatului.
De ce sunt posturile atât de populare?
Aceasta poate să fie o întrebare legitimă, având în vedere faptul că posturile prin satelit nu sunt gratuite şi există pe internet o mulțime de alternative fără plată. Calitatea înaltă a sunetului e un factor major care a contribuit la popularizarea radioului prin satelit. Aparatele care captează semnalul de la satelit sunt suficient de sofisticate încât să difuzeze muzică la o calitate superioară. Radioul tradițional nu se poate compara cu această calitate.
Un alt avantaj pe care posturile de radio prin satelit îl au față de radioul tradițional este diversitatea – un avantaj similar cu cel al posturilor online. Pentru un abonament lunar, ascultătorul are acces la un număr mare de posturi de radio, fiind liber să aleagă posturi specifice preferințelor sale. Mai mult, numărul reclamelor este mai mic față de posturile AM/FM, deci nu vor exista la fel de multe întreruperi între melodii sau între emisiuni.
Pe lângă faptul că ascultătorul e liber să aleagă dintre zeci de posturi, conținutul difuzat de aceste posturi este necenzurat. Posturile tradiționale sunt nevoite să cenzureze melodiile pe care le difuzează, însă asta nu este o problemă pentru posturile prin satelit – acest lucru se aplică şi emisiunilor difuzate.
În ciuda faptului că ascultătorii trebuie să plătească un abonament lunar şi instalarea aparatului poate părea complicată, avantajele posturilor prin satelit depășesc dezavantajele. Numărul mare de posturi disponibile şi calitatea sunetului face ca suma modică pe care ascultătorii trebuie să o plătească în fiecare lună să fie suficient de echilibrată.